Dezvoltare personală

Ce este dezvoltarea personală?

Dezvoltarea personală este un proces permanent de schimbare, de creștere, de optimizare a sinelui.

Scopul dezvoltării personale este acela de a ne clarifica cine suntem și cum ne putem folosi în mod cât mai eficient de toate resursele și calitățile proprii, pentru a atinge obiectivele pe care ni le dorim în viață.

Putem să-i spunem un fel de “terapie pentru persoane normale”. Dezvoltarea personală este ingredientul necesar păstrării sănătăţii, adică a unei stări de bine fizic, psihic şi social. Problemele existenţiale de tot felul, stresul şi riscurile vieţii moderne reclamă tot mai frecvent practica dezvoltării personale, individuale, dar mai ales în grup, iar pentru profesioniştii în domenii socio-umane, cum ar fi psihoterapeuţii, este chiar o componentă importantă a formării şi a competenţei lor.

Rolul psihoterapeutului în procesul de dezvoltare personală este acela de a te provoca și de a te scoate din zona de confort. În acest mod vei reuși să experimentezi situații noi și să descoperi în tine resurse pe care până în prezent nu le cunoșteai sau nu știai cum să le accesezi.

Ce sunt grupurile de dezvoltare personală?

În cazul grupurilor de dezvoltare personală se pune accentul pe crearea unui cadru confortabil și sigur, unde participanții să se deschidă cu încredere față de ceilalți și să se sprijine reciproc. Se stabilesc întotdeauna reguli clare, în special cu privire la confidențialitate, la care toți participanții trebuie să adere pentru a face parte din grup.

Participarea la grupul de dezvoltare personală aduce un avantaj suplimentar consilerii individuale, acela de a avea  acces la emoțiile, cunoștințele și experiențele ceiluilalt. Coeziunea și dinamica grupului facilitează anumite procese, astfel încât conștientizările se produc mai rapid, soluțiile și ideile creative devin mai accesibile, iar prezența celorlalți participanți îți oferă posibilitatea de a reconstitui situațiile dificile și a testa soluțiile pe loc. De asemenea, interacțiuea cu grupul îți dezvoltă empatia, inteligența emoțională și inteligența socială.

Ce obții în urma unui process de dezvoltare personală?

 

  • Creșterea încrederii în tine
  • Stabilitatea emoțională
  • Idependența, capacitatea de autoevaluare
  • Potenţarea propriilor capacităţi evolutive
  • Asertivitatea, inteligența emoțională și socială
  • Creativitatea și flexibilitatea